Lembas a kram (+recept)

19. července 2013 v 23:06 | lufi-peace
Lembas (v obecné řeči cestovní chléb) byl speciální jídlo vyráběné elfy.

,,Lembas, elfský cestovní chléb. Jedno malé kousnutí dokáže zasytit žaludek dospělého muže."
- Legolas

HISTORIE
Lembas poprvé vyrobila Yavanna ze speciálního zrna, které rostla v Amanu, a Oromë ho potom dal elfům jako dar na Velkou cestu. Tak vznikl elfský zvyk, že lembas mohly péct jen ženy; těm, které znaly tajný recept se říkalo Yavannildi. Bylo také zvykem, že lembas přechovávala a rozdělovala pouze elfská královna, říkalo se jí messánië nebo také besain.
Jen ve velmi vyjímečných případech přišel lembas do rukou někoho jiného, než elfů, protože se věřilo, že pokud smrtelník lembas sní, začne mu jeho smrtelný život vadit a bude toužit po životě mezi elfy.
Zrno samotné pocházelo z velmi nenáročné rostliny, která potřebovala pouze sluneční světlo, aby mohla uzrát, a také se dala zasadit prakticky v kteroukoli roční dobu a vyrostla velmi rychle. Byla náchylná jen na severní vítr, který přicházel od Morgotha. Eldar tyto rostliny pěstovali na ohraničených prosluněných zahradách. Nebyly sklízeny pomocí srpu či kosy, ale pouze ručně a z jejich býlých stonků se tkaly koše, ve kterých se jejich zrno skladovalo.
Melian, královna Doriathu, byla jedna z těch, která dostala recept přímo od Yavanny. Tím, že Belegovi dala lembas pro Túrina, mu prokázala velkou laskavost, protože to bylo vůbec poprvé, kdy lembas získali lidé. Později lembas darovali i další elfové, například Galadriel.
Galadhrim měl v Lothórienu velkou zásobu lebasu. Galadriel dala pár kusů i členům Společenstva prstenu. Pro Froda Pytlíka a Sama Křepelky to byla téměř jediná strava, kterou měli s sebou na cestě do Mordoru.

POPIS
Lembas byl velmi výživné jídlo, které bylo zabalené v listech a zůstalo čerstvé po celé měsíce. Často byl využíván na dlouhých cestách. Na povrchu měl nahnědlou barvu a uvnitř byl většinou krémové barvy.
Podle Gimliho byl hodně podobný kramu, přestože jeden z lothórienských elfů namítal, že lembas je mnohem lepší a výživnější než kterékoli jídlo lidí.
Stejně jako ostatní elfské produkty, i lembas byl odpudivý pro zlé bytosti - například Glum ho naprosto odmítal jíst.

ETYMOLOGIE A JMÉNA
Název lembas je sindarská odvozenina od lenn-mbass, což znamenalo ,,chléb na cesty". Volnější překlad je potom často používaný termín cestovní chléb.
Quenijské slovo pro lembas je coimas, což znamená chléb života.

INSPIRACE
Tolkienovou inspirací pro lembas byl pravděpodobně chléb známý jako hard tack, který byl využíván při dlouhých plavbách po moři a jako hlavní potravina vojáků v armádě. Byla to vlastně jen trocha vody s moukou, která se upekla a mohla být v suchu uchovávána celé měsíce.

ZTVÁRNĚNÍ V ADAPTACÍCH
Ve filmové trilogii Pán prstenů bylo označení lembas používáno pro dar z Lothórienu, který dostalo Společenstvo prstenu.








KRAM

Kram byly sušenky, které vyráběly lidé z Jezerního města a Dolu. Podělili se o něj s trpaslíky z Ereboru. Byl velmi výživný a využíval se na dlouhých cestách. Například Bilbo Pytlík a trpaslíci jej měli na poslední části jejich výpravy. Když Gimli ochutnal lembas, vzpomněl si na kram. Podle něj byla tato dvě jídla velmi podobná.
Byl vyráběn z hladké mouky. Obyčejný kram byl mdlý, docela bez chuti, ale po přidání trochy mléka nebo medu se jeho chuť vylepšila.

ETYMOLOGIE
Slovo kram pocházelo pravděpodobně z jazyku Noldor.


RECEPT

Už asi před rokem jsme hledala recept na lembas. Na internetu jsem našla spousatu různých receptů, ale tento byl asi nejjednodušší a tak jsem ho vyzkoušela. Sice z toho měl být lembas, ale já myslím, že je to podobné spíše kramu. Každopádně jsou to docela dobré sušenky, u nás doma jsou docela oblíbené.

Ingredience:
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 8 polévkových lžic cukru (moučka)
  • 1 vejce
  • 12 polévkových lžic hladké mouky
  • sáček vanilkového cukru
  • několik lžiček skořice
Postup:
Nejprve utřeme máslo s cukrem.
Potom přidáme vanilkový cukr a mouku. Vezmeme vajíčko a oddělíme si žloutěk od bílku. Do mísy dáme pouze žloutek. Pokud by vám těsto nechtelo držet pohromadě, můžete tam dát klidně vejce dvě. Přidáme několik lžiček skořice, samozřejmě podle vaší chuti. Já mám skořici ráda, tak jí dávám docela hodně. Vše promícháme a (klidně rukou) spojíme všechny ingredience. Vzniklé těsto pak dáme na hodinu uležet do ledničky.


Těsto vyválíme (asi na 1 cm) a vyřežeme do správného tvaru (lembas býval vždy do čtverce). Sušenky pak dáme na pečicí papír a potřeme jejich vrchní stranu bílkem.


Pečeme do zlatova asi 20 minut na 175 °C.


Přeji dobrou chuť. Pokud jste recept vyzkoušeli, dejte mi vědět, jak vám chutnal x)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama